Cursus WordPress website maken (Binnen 30 minuten)

18 november 2020

Cursus WordPress website maken

In deze online cursus WordPress website maken krijg je van A tot en met Z uitgelegd hoe je zelf een website maakt en onderhoud. Daarbij komen een aantal verschillende hoofdstukken aanbod om je zo goed mogelijk op weg te helpen. Je hebt namelijk een domeinnaam en webhost nodig, maar je wilt natuurlijk ook weten hoe je inhoud aan je website wilt toevoegen. Hier leggen we alles volledig gratis uit zodat jij binnen 30 minuten aan de gang kunt.

Welke hoofdstukken komen aanbod?

  • Wat is WordPress?
  • Domeinnaam en webhost nodig
  • WordPress op je website zetten
  • Hoe werkt WordPress?
  • Thema installeren
  • Plugin installeren
  • Inhoud toevoegen
  • Onderhouden

Wat is WordPress?

WordPress is een online CMS (content management systeem) waarmee je makkelijk websites kunt maken. Van alle websites op de wereld draait ongeveer 38% op WordPress. Het is daarom ook de bekendste omgeving om je website of blog ermee te maken.

Domeinnaam en webhost nodig

WordPress moet draaien op een webhost, en om de website zichtbaar te krijgen heb je een domeinnaam nodig (domeinnaam voorbeeld: fbstudio.nl). Je kunt zelf kiezen waar je een domeinnaam en webhost neemt. Aan te raden is om even te Googelen naar goede webhosters. Je kan ook kijken op https://hostingvergelijker.nl/.

WordPress op je webhost zetten

Hoe zet je nu WordPress op je website? De standaard weg is om een database aan te maken en de WordPress CMS op je host te zetten. WordPress kan je op je host zetten door gebruik te maken van een FTP (Filemanager). Het kan ook zijn dat je webhost een 1 klik installatie voor WordPress ondersteund.

Zelf bieden wij ook een webhost aan. Wil je daarom dit bovenstaand overslaan, en gelijk willen beginnen aan je WordPress website? Kom dan in contact met ons.

Hoe werkt WordPress?

Login op je website door achter je domeinnaam /wp-admin te typen. Daar kan je inloggen met je aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord.

WordPress website maken curcus
WordPress website maken cursus

Je ziet de achterkant van WordPress. Aan de linkerkant zie je een menu, vanuit daar heb je mogelijkheden om opties aan te passen, thema’s toe te voegen, plug-ins toe te voegen, pagina’s aanmaken, blogposts aanmaken en ga zo maar door. Aan de rechterkant zie je bij het inloggen het “Dashboard” van WordPress. Daar zie je een compact overzicht van je website.

Thema’s installeren

Ga in het menu naar “Weergave” en klik dan op “Thema’s”. Boven in kan je op “Nieuw toevoegen” klikken om een nieuw thema uit te kiezen. Ook kan je thema’s downloaden buiten WordPress. Een bekende site hiervoor is bijvoorbeeld https://themeforest.net/.

WordPress Thema Zoeken
WordPress Thema Zoeken

Zelf ga ik het volgende thema gebruiken “OnePress”. Klik op “Installeren” en daarna op “Activeren”.

OnePress
OnePress

Na het activeren geeft het thema je een mogelijkheid om demo data te importeren, zo kan je gelijk zien of de website voldoet aan je wensen. Niet alle thema’s bieden demo data aan, dat verscheelt per thema.

wordpress website maken cursus
wordpress website maken cursus

Alle demo data is geïmporteerd, om je website te kunnen bekijken ga je met je muis linksboven naar het huisje toe. Nu komt de volgende optie in beeld “Site bekijken”, klik daarop.

WordPress site bekijken

Je ziet dat alle data is geïmporteerd en dat je website al gelijk is opgebouwd. Om aanpassingen te kunnen doen ga je naar de achterkant van je WordPress. Ga met muis naar “Thema’s” en klik daarna op “customizer”, vanuit daar kan je de website aanpassen.

Plugin installeren

Om plugins te installeren voor WordPress ga je naar de achterkant van je website. Aan de linkerkant staat “Plugins” ga daar naartoe met je muis en klik daarna op “Nieuwe plugin”. Vanuit hier kan je de gewenste plugin installeren voor je website, ook kan je plugins installeren vanuit andere websites zoals https://codecanyon.net/. Nadat je op “Nu installeren” hebt geklikt kan je daarna op “Activeren” klikken om de plugin te activeren.

WordPress Plugins Zoeken
WordPress Plugins Zoeken

Inhoud toevoegen

Inhoud toevoegen aan je website kan je door het volgende te doen. Ga naar de achterkant van je website en ga met je muis naar “Pagina’s” en klik dan op “Alle pagina’s”. Vanuit hier zie je alle aangemaakt pagina’s, heb je nog geen pagina aangemaakt kan je linksboven op “Nieuwe pagina klikken”.

WordPress nieuwe pagina
WordPress nieuwe pagina

Wanneer je een pagina maakt als hoofdpagina zal je dit bij “Instellingen moeten aanpassen”. Dat doe je door links naar “Instellingen” te gaan en dan op “Lezen” te klikken. Daar kan je de gewenste pagina als hoofdpagina maken, klik daarna op “Wijzigingen opslaan”.

wordpress website maken cursus
wordpress website maken cursus

Onderhouden

Aan de linkerkant kan je naar “Dashboard” gaan en klik daarna op “Updates”, vanuit daar kan je WordPress, thema’s en plugins bijwerken zodat je website als draait op de meest recente updates.

WordPress updaten
WordPress updaten

Frank Barelds

Leuk dat je mijn website hebt gevonden! Mocht je vragen of opmerking hebben over dit onderwerp laat dan gerust een bericht achter. Dit kan door onderaan de pagina een reactie te geven, je mag mij natuurlijk ook gewoon een bericht sturen. Dat kan door naar de contactpagina te gaan.

Schrijf je in om elke maand de nieuwste content te ontvangen in je mailbox.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This