Selecteer een pagina
Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden
Gepubliceerd op: 6 februari 2021
Geplaatst door: Frank
Categorie: Reviews

Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden

Je hebt foto’s nodig voor je presentatie, of je wilt graag je website opvullen met foto’s. Dan wil je graag mooie afbeeldingen gebruiken! Je mag niet zomaar afbeeldingen gebruiken die op Google afbeeldingen staan. Heel veel foto’s die je op Google afbeeldingen vind zijn niet rechtenvrij en mag je daarom niet zomaar gebruiken. Toch zijn er alternatieve websites waarbij je de foto’s mag gebruiken voor op bijvoorbeeld je website.

Wat kost het gebruiken van een niet rechtenvrije afbeelding?

Waarom het risico nemen toch echt niet waard is kan ik je uitleggen. In Nederland is het zo dat je geen boete betaalt, maar schadevergoeding. De fotograaf moet door de schadevergoeding in dezelfde financiële/economische positie gebracht geworden zoals die er zou zijn geweest als er wel om toestemming voor gebruik zou zijn gevraagd. Dat betekent dat de normale licentievergoeding moet worden betaald voor het soort gebruik en eventueel nog een deel voor de gemaakte kosten voor de opsporing.

Krijg je een brief, dan is het verstandig om eerst op onderzoek uit te gaan. Heb je echt inbreuk gemaakt en wat zou de schade van de fotograaf zijn geweest. Reageren is in de meeste gevallen verstandig. Dan valt er nog te praten over een schadevergoeding. Doe je dat niet, loop je het risico dat er een dagvaardingsprocedure volgt en dat kan nog veel meer kosten.

Genoeg alternatieven

Er zijn genoeg alternatieve websites te vinden waarmee je nog steeds hele mooie afbeeldingen rechtenvrij mag gebruiken voor je website, teksten, presentaties, social media en ga zo maar door. Hieronder vind jij alle websites waarbij je rechtenvrije afbeeldingen kan gebruiken.

Pexels

Pexels is een gratis stockfoto- en videosite die ontwerpers, bloggers en iedereen die op zoek is naar beeldmateriaal. Met Pexels kan je geweldige foto’s en video’s vinden die je gratis kan downloaden en gebruiken.

Ga naar de website: Pexels

Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden op Pexels
Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden op Pexels

Pixabay

Alle inhoud op Pixabay kan gratis worden gebruikt voor commercieel en niet-commercieel gebruik, behalve in de gevallen waar wordt vermeld “Wat is niet toegestaan”. Het is niet nodig om de bijdrager of Pixabay te erkennen, maar het wordt altijd gewaardeerd.

Ga naar de website: Pixaybay

Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden op Pixabay
Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden op Pixabay

Unsplash

De foto’s op Unsplash zijn gratis te gebruiken en kunnen worden gebruikt voor commerciële en/of persoonlijke projecten. Je hoeft geen toestemming te vragen of credits te geven aan de fotograaf, hoewel dit wel wordt gewaardeerd.

Ga naar de website: Unsplash

Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden op Unsplash
Gratis rechtenvrije afbeeldingen downloaden op Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares